Teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni fikir ve ürünlerin yeşermesi için gerekli bilimsel ve endüstriyel ortamı birlikte sağlamayı hedefleyen teknoparklar tüm dünyada olduğu gibi yurdumuzda da ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır.

Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerinin başarıyla sürdürülmesi için gereken üç ana unsurdan ilki olan ekonomik ve finansal destek konusu vergi indirim ve muafiyetleri ile muhtelif devlet destek ve hibeleri ile sağlanmaktadır. İkinci unsur olan bilimsel düşünce ve yöntemlerin Ar-Ge faaliyetlerine dahil edilmesi ise Teknoparkların üniversite ortaklıkları ile kurulması, üniversitelerle iç içe ve genelde aynı kampüs içerisinde yer alması ve akademik personelin Ar-Ge projelerinde istihdamına yönelik teşviklerle sağlanmaktadır.

Başarı için gereken üçüncü unsur olan sanayi ile birlikte ve sanayi için çalışma ortamı teknoparkların genel olarak sanayi bölgelerinden uzak olması, sanayi firmaları ile organik bağ kurulamaması gibi sebeplerle eksik kalabilmektedir.

Gelgelelim hızla artan küresel rekabet, sanayi firmalarının içinde bulundukları yarış ortamını sürekli körüklemede, yeni fikir, yöntem ve ürünlerin geliştirilmesi ve hızla ticarileştirilmesini gerekli kılmaktadır.

Teknoparkları ile endüstrinin sıkı işbirliğini gerektiren bu durumun çözümü teknoparkların sanayi firmalarına yakın çalışma zorunluluğunu ortaya çıkartmaktadır. Halen mevcut pek çok teknopark üniversite yerleşkeleri içerisinde bulunmalarından dolayı üretim sektörü ile bu durumun gerektirdiği kadar yakın çalışamamaktadır.

ODTÜ TEKNOKENT işbirliği ile Ankara’da Sincan Organize Sanayi Bölgesi içinde kurulan ASO TEKNOPARK, bir yandan Türkiye’nin en saygın üniversitelerinden biri olan ODTÜ’nün bilimsel ve teknik desteğini sağlarken öte yandan Ankara’nın en büyük sanayi bölgesi olan ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi içinde, endüstrinin kalbinde yer almaktadır.

ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi, kendi içerisinde teknopark faaliyetlerini ve teknoparkta yer alan firmaları sürekli besleyebilecek bir ekosistem de barındırmaktadır. Büyük çoğunluğu ihracata yönelik üretim yapan toplam 300’den fazla firma, Ankara’nın mesleki eğitimde en modern ve başarılı okullarından birisi olan ASO Teknik Koleji, ASO Sürekli Eğitim Merkezi (ASO SEM) ve uygulamalı dijital dönüşüm eğitimlerinin verilmesini sağlayan Model Fabrika ile ASO TEKNOPARK imalat sektörünün ekosistemi içerisinde bulunmaktadır. Böylece, ASO TEKNOPARK firmalarının; bilimsel katkıdan mesleki eğitime, teknik donanımdan sanayi ile sıkı işbirliğine tüm Ar-Ge çalışmalarının tüm aşamalarına tek bir çatı altında sahip olma imkanı sağlanmaktadır.

Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmeden önceki en önemli unsurlarından biri olan prototip ve ön imalat için gereken ortak kullanım atölyeleri ve prototipleme donanımları bu eko sistem içerisinde ASO TEKNOPARK firmalarının yararlanmasına sunulmaktadır. Bu atölyelerde yer alan takım, tezgah ve cihazlar ile araştırma faaliyetleri sürdürülen ürünlerin prototipleri kolay, hızlı ve ucuz bir şekilde üretilerek ürünlerin ticarileşmeleri konusunda Ar-Ge çalışmaları ve sanayi firmaları arasında önemli bir köprü kurulmuş olacaktır.

ASO Teknik Koleji ve ASO SEM’in sanayi içerisinden gelen yetkin eğitmenleri ile ASO TEKNOPARK firmalarının ihtiyaç duyacağı mesleki ve teknik eğitimler aynı çatı altında yüksek kalite ve belgelendirme ile birlikte sağlanabilecektir.

Dijital Dönüşümün süreç ve yöntemlerini gözlemlemek, sanayimizin bu doğrultuda dönüşümüne bilgi ve yöntem olarak girdi oluşturmak üzere kurulan Model Fabrikada, ASO TEKNOPARK firmalarının ve çalışanlarının dijital dönüşüm konusunda gözlemde bulunmak ve gereken eğitimleri alarak teknolojik gelişmelere uygun ürün ve yöntem tasarlamalarına imkan sağlanabilecektir.

Teknoparkların en önemli gereksinimlerinden birisi de nitelikli araştırmacı ve akademik kadro ile birlikte Ar-Ge faaliyetlerini sürdürebilmektir. Bilimsel araştırmaların Ar-Ge faaliyetlerine katkı sağlaması, bu araştırmaların ürüne dönüşerek ticarileştirebilmesi teknoparkların önde gelen başarı göstergelerindendir. ASO TEKNOPARK’ın paydaşlarından olan, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ’nün akademik birikimi ve kadrosu, ASO TEKNOPARK firmalarının ihtiyaç duyacağı bilimsel araştırma ve araştırmacı havuzuna kolaylıkla ulaşmalarına imkan sağlayacaktır.

Teknoparklarda yer alan firmaların önde gelen ihtiyaçları arasında Ar-Ge faaliyetlerine yönelik mevzuatın doğru anlaşılması ve uygulanması yer almaktadır. Türkiye’nin ilk Teknoparkı olan ODTÜ TEKNOKENT’in iştirakiyle, Ar-Ge mevzuatının uygulanması, teşvik ve muafiyetlerden yararlanılması konularında ASO TEKNOPARK firmalarının büyük bir birikim ve deneyimden faydalanmaları mümkün olacaktır.

Ayrıca, ODTÜ TEKNOKENT uzmanları tarafından sağlanacak girişimcilik ve inovasyon konularındaki eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile ASO TEKNOPARK’da yer alacak firmaların kuruluştan kurumsallaşmaya pek çok konuda uzmanlığa erişme imkanı bulunmaktadır.